ЕДИН ПОГЛЕД
СТРУВА ПОВЕЧЕ ОТ
ХИЛЯДА ДУМИ
ВИЗУАЛЕН АНАЛИЗ
НА ЕСПРЕСОТО
Един поглед е достатъчен, за да преценим кафето.
Цветът, плътността и трайността на каймака разкриват повече,
отколкото можем да си представим.
1. ВГЛЕЖДАЙКИ СЕ В КАЙМАКА НА ЕСПРЕСОТО, НИЕ ПРЕЦЕНЯМЕ НЕГОВИЯ ЦВЯТ
Цветът на каймака може да варира от тъмно-кафяв до бежов, в зависимост от използваната кафе смес между Арабика и Робуста) и от уменията на баристата да използва еспресо машината, за да направи най-доброто кафе.
ТЪМНО КАФЯВ НЮАНС
Този нюанс обикновено се получава при използване на смеси с пробладаващо съдържание на Робуста (сортът с по-ниска стойност), когато зърната са били препечени или когато еспресото не е направено по правилен начин от баристата.
ЛЕШНИКОВ ЦВЯТ С ЛЕКИ ЧЕРВЕНИКАВИ ОТЕНЪЦИ
Това е идеалният цвят за едно еспресо, това е цветът на ПЕЛИНИ ТОП. Той показва, че сместа се състои от 100% Арабика зърна, които са били внимателно обработени и изпечени за точно толкова време, колкото е било необходимо, на правилната температура, както и, че самото еспресо е направено с правилно количество мляно кафе (обикновено 7гр. за една чаша).
БЕЖОВ
Този цвят показва, че еспресото не е приготвено по правилен начин.